Iedere keer als je een echo maakt en ziet dat het niet goed is denk je: shit. Je vertelt het slechte nieuws zo snel en duidelijk mogelijk. Zo heb je dat geleerd. Maar toch vraag je je af: Is dit nu de beste zin om te gebruiken? Zo zijn er nog veel meer vragen die door je hoofd gaan.
In de praktijk zijn jullie gewend om later nog eens te bellen. Maar wanneer doe je dat nu precies, en wat vraag je dan? Wat kan je als verloskundige nog meer aan nazorg doen zodat deze vrouwen zich gehoord en gezien voelen. En als je op kraambezoek gaat bij iemand die net haar kindje verloren heeft, feliciteer je de ouders dan?
Je bent niet de enige! Ik spreek regelmatig verloskundigen die voelen dat ze een hogere kwaliteit aan zorg willen leveren en ook weten dat ze dit kunnen. Ze hebben alleen geen idee hoe. En dat is logisch! Je bent tenslotte geen miskraamcoach of psycholoog.
Toch kun je ook zonder die achtergrond direct al heel veel betekenen voor je cliënten die te maken krijgen met verlies in hun zwangerschap. Jij speelt een belangrijke rol.
Niet veel anders dan de rol die je vervult als je een bevalling begeleidt. Je komt ieder jaar voor in het bevallingsverhaal en staat wellicht in honderden fotoalbums.
Zo is dat ook met je begeleiding rondom verlies in de zwangerschap. De vrouw zal het zich altijd herinneren. Als je tekort schiet, maar zeker ook als je haar door je begeleiding wél hoort en ziet.
Ze zal dan zeker weten een volgende zwangerschap graag terug komen. En ook haar vriendinnen zal ze vertellen hoe fijn haar ervaring bij jullie was. Betere zorg op dit stuk is dus win-win. Voor de ouders en voor jouw praktijk.
Dit is helemaal niet ingewikkeld of tijdrovend om te regelen. Met een simpele en heldere handreiking maak je het verschil.
Dat is waar ik, Madelon van Uffelen, miskraamdeskundige en voormalig verloskundige, je bij kan helpen.
Op maat voor jouw praktijk.
Voor ik met Mijn Moederkracht begon. Werkte ik 10 jaar langs als maat en verloskundige in mijn duopraktijk.
Ik zag een hoop vrouwen met verlies in de zwangerschap. Ik merkte dat ik niet altijd goed wist wat voor zorg ik hen kon bieden.
Nadat ik een scholingsdag bij Miriam van Kreij gevolgd had wist ik beter wat ik kon doen als verloskundige. Ik had grootse plannen en begon enthousiast. Maar de realiteit van het werken in een verloskundigenpraktijk haalde mij in. Ik had geen tijd om, naast mijn diensten, spreekuren, maatschapstaken en werkgroepen, ook nog deze plannen uit te werken en in te voeren. Daarbij merkte ik dat er soms meer nodig was, dan ik als verloskundige kon bieden.
In 2017 heb ik zelf een missed abortion gehad bij 11 weken. Eind 2019 was ik op en heb ik hulp gevraagd bij een coach. Mijn verlies kreeg toen aandacht en dat deed wonderen. Wat had ik die aandacht ook graag vlak na mijn verlies gehad.
Het verloskundig vak zelf ging bij mij ook steeds meer wrijven. Toen ik een oproep tegen kwam voor een opleiding tot mindfulness trainer voor zwangeren, heb ik dit gedaan. Ik was zo enthousiast. Een zwangere door middel van mindfulness volledig in haar kracht zetten voor de bevalling en het aankomende ouderschap. Het maakte dat ik in 2021 de stap durfde te maken om mijn maatschapsdeel te verkopen en mijn hart te gaan volgen.
Toch bleef ik ook altijd nog affiniteit houden met het stukje miskraamzorg. Ik ben toen ook nog begonnen met een coachopleiding als miskraamcoach. Dat was het helemaal voor mij.
Ik startte mijn praktijk in miskraambegeleiding. Naast mijn eigen ervaring, ken ik nu nog tal van ervaringen van andere vrouwen over hoe zij het beleefd hebben. En het heeft soms nog meer impact dan dat ik dacht. Ook door hoe de zorgverlener er mee omgegaan is.
Daarom heb ik besloten om mijn krachten en expertises te bundelen en jou als verloskundige te helpen bij de begeleiding van deze vrouwen.
Ik ben er voor jou (verloskundige) als je weet dat persoonlijke en kwalitatieve verloskundige zorg rondom verlies in de zwangerschap belangrijk is. Je hebt alleen nog geen idee hoe je dit kunt aanpakken. Je overziet het proces niet en hebt eigenlijk ook niet heel veel tijd over om hier aan te besteden.
Daarbij heb je inmiddels ook al tot hier gelezen, dus dikke kans dat dit echt bij je past!
Mijn begeleiding is altijd persoonlijk, op maat en naar jullie wensen. We richten ons op wat fijn werkt in jullie praktijk! Iedere praktijk is daarin natuurlijk weer anders.
Het traject beslaat 4 maanden. In de eerste 10 weken werken we toe naar een handreiking waar jullie mee aan de slag kunnen. In de 6 weken daarna begeleid ik jullie met het implementeren van deze handreiking in de praktijk.
Dit gaan we in elk geval doen:
Een compleet pakket dus! Met voor jullie minimale inspanning met een maximaal resultaat. Want ik neem je dus heel veel werk uit handen, maar het blijft wel iets wat bij jullie past!
Als eerste natuurlijk de handreiking zelf. Daarin staat stap voor stap uitgewerkt hoe jullie zorg eruit ziet bij iemand waarbij een miskraam is geconstateerd.
Maar ook:
- Hoe je zorg er uit kan zien na een abortus, een zwangerschapsafbreking om medische redenen en bij een IUVD.
- Hoe je dit bespreekbaar kunt maken bij een volgende zwangerschap.
- Je vind in de handreiking achtergrond informatie over de impact van miskramen en andere verliesgeboorte.
- Om het makkelijk hanteerbaar te houden in de praktijk zit er ook een praktijkkaart bij. Zodat je als het nodig is snel op kunt zoeken wat je ook alweer kunt doen.
- Ik ontwikkel in samenspraak met jullie een praktijkfolder. Zodat je deze mee kunt geven aan je cliënten na het constateren van een miskraam.
- Nog geen informatie op je website? Geen probleem! Ik help je aan een passende tekst. Of kijk indien gewenst mee met wat je nu op je website hebt staan.
- Om het onderwerp ook online bespreekbaar te maken, zitten er formats bij voor sociale media posts.
- Wil je iemand kunnen inspireren met een boekentip? Je ontvangt een lijst met boeken bij dit traject.
Ik ontzorg jullie dus volledig met dit traject. Waardoor jij je kan bezighouden met je andere praktijkwerkzaamheden.
Klinkt dit interessant voor jullie, maar twijfel je nog ergens over? Of heb je vragen? Blijf er dan niet mee zitten en neem ook dan contact met mij op. Dan maken we vrijblijvend kennis. Kun jij even aan mij ‘snuffelen’ en verkennen we samen of er een klik is en of mijn traject bij jullie past.
Judith, Verloskundigenpraktijk Evita
'Ik kende Madelon al langer en toen zij van start ging met het begeleiden van professionals in de miskraambegeleiding ging mijn vuurtje branden.
Ik zie met regelmaat vrouwen in mijn praktijk met, met name, een miskraam omdat ik ook de vroege vitaliteitsecho maak.
Ik zie het als een wezenlijk onderdeel van mijn werk als verloskundige om ook deze vrouwen en partners de juiste ondersteuning te geven.
Met Madelon samen dook ik in mijn visie op deze zorgverlening en wat nu in de praktijk 'standaard' was.
Samen dachten we na over hoe we deze begeleiding nog verder konden optimaliseren.
Theorievragen én praktijkvragen die ik had kon Madelon moeiteloos beantwoorden en haar passie voor dit onderdeel van ons/mijn vak straalde eraf.
Hierdoor was het eenvoudig om ook in gesprek te gaan over knelpunten in de zorgverlening.
Want wat kun je nou eigenlijk wel zeggen en wat echt niet? Of wat moet je juist vragen, ook al voel je een drempel?
Door het schrijven van de handreiking en het maken van een praktijkfolder, is veel duidelijker geworden hoe de begeleiding in de tijd na de miskraam eruit ziet in mijn praktijk.
De folder geeft informatie waar een zwangere echt iets aan heeft; duidelijk, praktisch en open voor het proces van rouw wat er mag zijn.
Ook geeft deze handreiking mijn waarneemster handvatten om de begeleiding vorm te geven op dezelfde manier.'
"Als verloskundige blijf je iemand altijd bij. In goede en
in slechte tijden."
~ Madelon van Uffelen ~
Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het mij dan weten.
In totaal werken we 4 maanden samen. De eerste 10 weken werken we toe naar een handreiking. De volgende 6 weken begeleid ik jullie bij het implementeren van de handreiking in jullie praktijk. Ik support jullie in deze periode.
Zoals het traject nu opgezet is werken we in 10 weken tot naar de handreiking. Dat vraagt van jou als maat gemiddeld een tijdsinvestering van een half uur per week.
Neem je langer de tijd voor het ontwikkelen, dan zal de handreiking ook langer op zich laat wachten.
Als de handreiking er eenmaal is, is het aan jullie om te bepalen hoeveel tijd je er in wilt steken om het te implementeren. Er zit in de implementatietijd ook nog een optionele Q&A sessie van een uur en een eindgesprek van een uur.
Om een goed beeld te krijgen van wat ‘de praktijk’ wil en hoe het nu in ‘de praktijk’ gaat vraag ik iedere medewerker bij jullie om een vragenlijst in te vullen. Dit kost ongeveer 30 minuten tijd.
Dit is om een breed beeld te krijgen en om verschillende invalshoeken te bekijken. Met meer kom je vaak tot rijkere ideeën.
Natuurlijk is het aan jullie als maten om de uiteindelijke koers te bepalen. Het overige traject zal dus ook vooral uit input van en gesprekken met de maatschap zijn.
Het idee is natuurlijk wel dat de handreiking inzetbaar is voor alle medewerkers van de praktijk.
De prijs voor dit traject is vanaf €3997 (incl btw).
Met twee zwangeren die een volgende zwangerschap weer bij je terugkomen voor een volledige zorg, heb je het er dus al uit!
Maar vergeet ook niet al die zwangeren die je nu misloopt, omdat ze bij een volgende zwangerschap naar een andere verloskundige gaan.
Ja zeker!
In totaal is het traject geaccrediteert voor 11 punten in de categorie A.
Per bijeenkomst zullen de punten verdeeld worden. Je krijgt dus punten per bijeenkomst die je aanwezig geweest bent.
Ja zeker! Dat kan ook. Laat het mij weten, dan kijken we er samen naar.
Tijdens deze periode kun je mij allerlei vragen toesturen. Op maandag, woensdag en vrijdag krijg je antwoord op deze vragen*.
Dit kunnen allerlei vragen zijn. Over de handreiking zelf maar ook over een bepaalde casus die op dat moment in de praktijk loopt.
Daarbij zit er dus ook een Q&A sessie bij waar we wat uitgebreider bij de vragen stil kunnen staan en waarbij we nog nagaan wat er nog nodig is om de handreiking verder te kunnen implementeren.
In het eindgesprek bespreken we de samenwerking en het resultaat.
*Als ik zelf op vakantie ben beantwoord ik 1x per week je vragen.
In principe is alles online. Het maakt dus niet uit waar je je in Nederland of België bevind.
Voor jullie zelf is dit ook makkelijker. Je hoeft niet als maten allemaal tegelijk aanwezig te zijn op de praktijk. Maar kan gewoon vanuit huis meedoen.
Vinden jullie het prettiger om bepaalde onderdelen offline te doen dan is dit zeker bespreekbaar. Laat mij dit vooral ook weten!
Doordat alles in principe online is, maakt het mij niet uit waar je je in Nederland of België bevind.
De opleiding tot miskraamcoach valt niet binnen dit traject.
Het kan wel een wens van jullie zijn om dit binnen de praktijk aan te gaan bieden. Ik kan hierin aanbevelingen doen.
Maar ik kan ook voor jullie uitzoeken welke coaches er in de buurt zijn.
Want ook met vertrouwen door kunnen verwijzen is kwalitatief goede verloskundigezorg bieden.
Ja zeker! Vraag mij even naar de mogelijkheden. Dan zal ik een aangepast aanbod doen.
Hier vind je mijn privacyverklaring.
| Alle rechten voorbehouden | Madelon, miskraamdeskundige | Kvk 83075925 | 06 21 57 27 37
| Klik hier voor mijn privacyverklaring | Foto's door Landa Penders
| Op al mijn diensten zijn mijn algemene voorwaarden van toepassing