Blog Layout

Wat is een miskraam? Wat kan de oorzaak zijn en wat kun je verwachten?

Madelon • 11 januari 2022

Wat is een miskraam?

Bij een miskraam verlies je je zwangerschap.

Hoe het vastgesteld wordt kan heel erg verschillen.

Je kan bijvoorbeeld gaan vloeien of buikpijn krijgen. Heb je zoveel bloedverlies als een menstruatie dan is het meestal geen goed teken. Zeker niet in combinatie met krampen.

Het kan ook zijn dat je een klein beetje bloedverlies hebt en bijvoorbeeld nauwelijks krampen. In 50% van de gevallen is er dan niets aan de hand. Bij de andere helft wordt er dan op een echo gezien dat het niet goed is met de zwangerschap.

Het kan ook zijn dat je lichamelijk niks merkt en dat je voor een echo gezien wordt en dat het hartje van je baby dan niet meer klopt.

Of misschien heb je inmiddels al een paar echo’s gehad, omdat er bij de eerste echo door de verloskundige nog niet met zekerheid gezegd kon worden of het goed was met de baby.

Wat kan de oorzaak zijn?

Vaak weten we niet wat de oorzaak precies is. Er kan een afwijking opgetreden zijn tijdens de bevruchting, de verdere deling, de innesteling of in de verdere ontwikkeling van de baby.

Één a twee op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam, dat betekend dat er jaarlijks 20.000-25.000 vrouwen te maken krijgen met een miskraam. Doordat vrouwen vaak meerdere keren zwanger worden heeft één op de vier vrouwen dit wel eens meegemaakt. Je bent dus niet alleen!

De oorzaak ligt in ieder geval niet bij jou. Doordat je bijvoorbeeld gesport hebt of iets zwaars getild. Je kunt een miskraam niet voorkomen.


In een enkel geval wordt er na uitvoerig onderzoek iets gevonden bij jou of je partner wat de miskramen kan veroorzaken. Voor dit onderzoek kom je in aanmerking als je meerdere miskramen gehad hebt. 

Wat kun je verwachten bij een miskraam?

Meestal begint een miskraam met licht bloedverlies en/of buikpijn. Na een aantal dagen wordt dit erger en gaat de miskraam daarna echt doorzetten. Dan verlies je weefselresten en bloedstolsels. Vaak heb je ook buikkrampen, zoals bij een heftige menstruatie. Meestal duurt dit hevige bloedverlies een aantal uren en neemt het bloedverlies daarna af. Je hebt dan bloedverlies zoals een menstruatie. Dit bloedverlies kan ongeveer een week aanhouden.

Het hoeft niet zo te zijn dat het bloedverlies zich langzaam opbouwt. Het kan ook zijn dat je direct veel bloedverlies, weefselresten en bloedstolsels verliest. Je kan je enorm overvallen voelen op zo’n moment. Afhankelijk van je zwangerschapsduur ervaren sommige vrouwen het ook als een mini bevalling. Je kan je voorstellen dat hoe groter je zwangerschap en het kindje in je buik is, hoe meer bloedverlies, stolsels en buikkrampen je kan hebben.

door Madelon 18 september 2023
Welke kinderboeken gaan er over een verloren kindje?
door Madelon 11 september 2023
1 op de 6
door Madelon van Uffelen 19 juni 2023
Podcasts over Miskramen: Over hoop, steun en herkenning
Share by: